CoVid-markt 2020
2020 kwam een beetje traag op gang aan het begin van het jaar, zoals dat altijd gebeurt.
Toen gingen we weer snel verder tot…
Gedwarsboomd door het CoVid19, Corona Virus wereldgezondheidsnoodgeval en economische crisis midden maart.
Terwijl ik dit schrijf, werk ik thuis en zoals u zich kunt voorstellen zijn we gesloten voor het publiek nadat Spanje de status van nationaal alarm heeft afgekondigd en we niet langer woningtaxaties of bezoeken met potentiële klanten kunnen doen.
Dit zal de markt zeker vertragen. Het zal waarschijnlijk zelfs tekenen van daling vertonen, zoals reeds is gebeurd op andere handelsmarkten.
Een marktdaling, hopelijk van korte duur en snel hersteld.
We gaan verder met dit marktoverzicht zodra deze CoVid19 is verslagen en we weer op de rails staan…
Tijdstip van schrijven 27/04/2020
Vertragen in 2019
Het overzicht van de vastgoedmarkt in 2019, werd sterk beïnvloed door de Tinsa groep. Een Spaans bedrijf toonaangevend in onroerend goed taxaties, analyses en vastgoedadvies in Spanje.
Tinsa voorzag een stijging van de huizenprijzen van ongeveer 5-7% – Yay!
Maar wacht even, dit was een algemene voorspelling voor heel Spanje. Verschillende gebieden in Spanje genereren hun eigen niveau van stijging en bij het horen van het goede nieuws werd dit over het hoofd gezien.
Zo zouden bijvoorbeeld de prijzen in een relatief klein toeristenoord minder sterk stijgen dan in een grote stad als Barcelona of Madrid, en nog minder in landelijke gebieden met weinig inwoners.
Wat Vicens Ash Properties zag tijdens de vastgoedmarkt in 2019, was dat de prijzen nog steeds stegen.
Ondanks een vertraging van de marktbeweging in vergelijking met de twee voorgaande jaren.
Marktstijging 2015
Ondanks dat de vastgoedmarkt in 2015 groene scheuten van herstel liet zien, met huizenprijzen in de lift en minder bankproduct dat de markt overspoelde, wat destijds niet hielp was de Europese pers.
In heel Europa drukte de pers op het feit dat de Spaanse huizenprijzen "crisisprijzen" waren.
Potentiële kopers laten denken dat ze in Spanje aankomen en een woning kopen met meer dan 20% korting op de geadverteerde prijs.
De pers zei terecht dat de Spaanse huizenprijzen het laagste punt in 15 jaar bereikten. Hoewel het pand dat toen te koop stond, was getaxeerd en getaxeerd voor die markt.
Europeanen, vooral Fransen en Belgen, stroomden echter naar Spanje om van de situatie te profiteren en probeerden het nog steeds.
In feite schopten ze huiseigenaren terwijl ze al op hun knieën zaten, nadat ze hadden moeten verkopen in de laagste vastgoedmarkt sinds meer dan tien jaar!
Daarna waren de kopers niet meer zo offensief en steeg de vastgoedmarkt gestaag en kwam ook de bouwsector weer op gang.
Marktverlichting 2013
Was een tijd van totale opluchting en met open armen ontvangen, nadat de huizenmarkt en de wereldeconomie zo’n kolossale recessie hadden doorgemaakt.
De grote zwarte wolk die boven alle (vastgoed)zaken hing, begon in 2013-14 eindelijk over te waaien.
En, stilstaand onroerend goed begon eindelijk interesse te wekken, maar daarmee ook zware concurrentie met de banken.
die enorme portefeuilles van teruggenomen woningen moesten lossen, waardoor de bank directe tegenstand bood aan huiseigenaren en makelaars.
Marktuitval 2008
De Spaanse vastgoedzeepbel barstte massaal in 2008 en daalde gestaag met ongeveer 35% in de regio Javea.
Achteraf gezien hebben we geluk gehad dat we niet zo zwaar hebben geleden als andere regio’s zoals Torrevieja of Murcia, die een marktdaling van 55% plus hebben meegemaakt.
Javea en de omliggende badplaatsen hebben het dus "vrij goed" gedaan tijdens de crisis, gezien de schade die in andere gebieden is aangericht.
Dit bewijst hoe exclusief dit deel van de Costa Blanca is.
Borden met ’te koop’ stonden overal. De werkgelegenheid kelderde. Voor het eerst sinds tijden kwamen er huurwoningen beschikbaar tegen redelijke prijzen, maar toch kon niemand zich een huurwoning veroorloven.
Het was in de mode om banken te sluiten of te fuseren en hypotheken werden verleden tijd – iedereen, overal sprak over het leed dat de crisis veroorzaakte.
De goede tijden waren voorbij en de vastgoedmarkt lag op zijn gat.